11 weken zwanger

11 weken zwanger

Je bent 11 weken zwanger

Jij: Staat aan het begin van de fase waarin je gewicht gaat toenemen…
De baby
: Heeft de grootte van een perzik
Gewicht
: 8 gram
Lengte
: 5,5 centimeter

Hoe je baby groeit
De baby is ongeveer zo groot als een perzik en is volledig gevormd van verborgen tandjes tot teennagels. De vingers en tenen zijn nu los en sommige botten beginnen harder te worden. De komende tijd staan voor je kindje helemaal in het teken van verdere groei. In de komende paar maanden wordt het steeds sterker en groter totdat het klaar is voor het grote avontuur buiten de baarmoeder. 

11 weken zwanger

Jij
Deze week vindt waarschijnlijk je eerste bezoek plaats aan de verloskundige. Tegenwoordig vindt dit bezoek bij voorkeur voor week elf plaats omdat alle vrouwen een prenatale screeningtest kunnen doen en die moet bij voorkeur voor de elfde week worden besproken. De eerste zwangerschapscontrole zal de grondigste zijn van allemaal en duurt meestal een half uur. Echt iets om naar uit te kijken aangezien je tijdens dit bezoek voor het eerst het hartje kunt horen. Zeker de eerste keer is dat een geweldige ervaring. Sommige verloskundigen combineren het eerste bezoek met het maken van een eerste termijnecho om de zwangerschapsduur te bepalen.

Het is handig om je op dit eerste bezoek voor te bereiden. Je verloskundige wil namelijk veel van je weten, om erachter te komen of er tijdens de zwangerschap en de bevalling problemen te verwachten zijn.

Wat kun je verwachten: 

Bij je eerste bezoek aan de verloskundige zal een volledige voorgeschiedenis aan je worden gevraagd. Het is erg handig om je daar alvast op voor te bereiden omdat je sommige dingen meestal ook nog even bij je eigen moeder moet navragen.

De vragen:

  • Je persoonlijke medische voorgeschiedenis (denk hierbij aan chronische ziektes, belangrijke ziektes, operaties uit het verleden, medicijnen die je nu inneemt of hebt ingenomen sinds de conceptie, bekende allergie?n (ook voor medicijnen)
  • De medische geschiedenis van je familie (denk hierbij aan erfelijke en chronische ziektes)
  • Je sociale geschiedenis (zoals je leeftijd, beroep, gewoontes zoals roken en drinken, lichaamsbeweging, voeding)
  • Je gynaecologische en verloskunidge voorgeschiedenis (de leeftijd waarop je voor het eerst ongesteld werd, de gebruikelijke duur van je menstruatiecyclus, duur en regelmaat van de menstruatie, eerdere abortussen, miskramen en geboortes, verloop van vorige zwangerschappen, wee?n en bevalling.

Verder volgt er een algemeen lichamelijk onderzoek en een aantal algemene tests. Je bloeddruk, lengte en gewicht worden gemeten en je urine wordt onderzocht. Voor het bepalen van je bloedgroep en je resusfactor wordt soms wat bloed afgenomen. Er wordt dan ook gekeken naar HBSAG, een besmettelijke vorm van geelzucht, syfilis, rode hond en het ijzer- en suikergehalte van je bloed. Elke arts of verloskundige zal een eigen routine-onderzoek hebben, dat wellicht afwijkt dan dat van haar of zijn collega?s.

En natuurlijk rekent de verloskundige uit, op welke datum de bevalling te verwachten valt. Verder is er uiteraard ook voor jou de gelegenheid voor het stellen vragen aan de verloskundige. Denk dus alvast rustig na wat je allemaal zou willen weten want het zal waarschijnlijk teveel zijn om allemaal in ??n keer daar te bedenken.

Zwangerschap van week tot week      Zwangerschapsforum

<< 10 weken zwanger
 – 12 weken zwanger >>

 

 

 

Dank je voor een like op:
Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

close

Vind je IkZwanger leuk? Laat het je vrienden weten :)

Whatsapp
Scroll naar top