14 weken zwanger

 Je bent 14 weken zwanger

Jij: Alles aan jou wordt ronder
De baby:
drinkt af en toe wat vruchtwater
Gewicht:
60 gram
Lengte:
9 centimeter

Hoe je baby groeit
Nieuw deze week is de haargroei van je baby. Naast de gangbare haargroei op je baby’s hoofdje en wenkbrauwen is de nog dunne huid bedekt met fijn dons, oftwel lagunohaartjes. Deze haartjes groeien over het gehele lichaam. Gewoonlijk verdwijnt dit vanzelf weer vlak voor of soms net na de geboorte. Een aantal spieren beginnnen ook al te werken. Vanaf deze week kan je baby al grijnzen, dingen vastgrijpen, fronzen en aan zijn duim zuigen. Omdat de foetus nog zo klein is heeft hij volop de ruimte in je buik. Het is net een zwembad waar hij naar hartelust kan rondzwemmen. Zijn gezichtje is nu helemaal af. Vingers en tenen kunnen los van elkaar bewegen, de zwemvliesjes zijn helemaal verdwenen. Naast het duimen kan je baby ook al wat drinken van het vruchtwater. Hij krijgt soms zelf de hik daarvan als hij zich verslikt. Niets om je zorgen over te maken. Jammer genoeg kan je van al deze bewegingen in dit stadium nog steeds niets voelen. Dat komt pas over een paar weken.

 

Jij
Je baarmoeder is behoorlijk gegroeid en heeft het formaat van een sinaasappel. Als je zachtjes op je buik drukt kan je je baarmoeder zelfs al voelen. Er zit duidelijk iets wat weerstand biedt. Als je goed kijkt zie je misschien ook al een lichte bolling. In deze fase wordt alles aan jou zachter en ronder. Dat begin je nu ook echt aan je gezicht te zien. Denk daar nu niet gelijk het ergste van maar richt je aandacht vooral op de mooie kant ervan. Rimpels trekken moeiteloos glad en eventuele scherpe ontsierende lijnen verdwijnen.

Tijdens je zwangerschap kunnen er dunne, roodblauwe streepjes ontstaan op de huid van je buik, borsten, dijen, heupen en billen. Deze zwangerschapsstreepjes of striemen worden ook wel striae genoemd. Zwangerschapsstrepen ontstaan, omdat je huid tijdens de zwangerschap op bepaalde plekken wordt uitgerekt. Je baarmoeder groeit samen met je kindje en drukt tegen het weefsel en de huid van je buik. Je borsten worden groter naarmate ze meer melkklieren aanmaken. Daarnaast houdt je lichaam vet vast, dat wordt opgeslagen op je dijen, heupen en billen. Onder invloed van al die extra druk, kunnen de elastische vezeltjes in je huid beschadigd raken. Je kunt het een beetje vergelijken met een elastiekje dat te ver wordt uitgerekt, waardoor het knapt. Als de vezeltjes in je huid eenmaal beschadigd zijn, kan je lichaam dat niet meer herstellen. De huid blijft op die plaatsen dus slapper dan voor je zwangerschap. Op de plekken waar je huid te ver is uitgerekt, ontstaan kleine littekentjes. Dat zijn de streepjes die je ziet. Het kan zijn dat deze littekentjes een beetje jeuken. Als ze net zijn ontstaan, vallen ze met hun roodblauwe kleur meestal erg op. Dat blijft gelukkig niet zo. Naarmate de streepjes langer op je huid staan, worden ze langzaam lichter van kleur en minder opvallend. Ze zullen echter nooit helemaal verdwijnen.

Jammer genoeg kun je niet voorkomen dat je last krijgt van striae. Je kunt wel proberen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Hieronder een paar tips:

  • Er is speciale zwangerschapscr?me en -olie op de markt die je huid heerlijk zacht maakt. Ook zogenaamde bindweefselcr?mes willen nog wel eens werken. Vaak helpt het ook wanneer je ervoor zorgt dat de striaegevoelige plekken op je lichaam voldoende steun krijgen en goed verzorgd worden. Informeer bij je verloskundige welke cr?mes of lotions geschikt zijn. 
  • Daarnaast is het belangrijk om veel water te drinken en gezond te eten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten leveren voedingsstoffen die essentieel zijn voor het herstel en de genezing van weefsel. Bijvoorbeeld: fruit en groenten met een felle kleur, rood, geel of oranje. Ook het gebruik van lijnzaad, lijnzaadolie, vis en visolie zijn goede bronnen die helpen aan het bijdragen van de elasticiteit van je huid. Wees wel voorzichtig met visconsumptie: eet niet teveel vis. 
  • Ga niet in de zon liggen! Want je bent extra gevoelig voor pigmentvlekken.
  • Blijf aan lichaamsbeweging doen.


 

 

 

 

Dank je voor een like op:
Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

close

Vind je IkZwanger leuk? Laat het je vrienden weten :)

Whatsapp
Scroll naar top