15 weken zwanger

15 weken zwanger

Je bent 15 weken zwanger

Jij: Kan je baby misschien al voelen
De baby:
heeft af en toe de hik
Gewicht:
100 gram
Lengte:
11 cm

Hoe je baby groeit
Zonder dat jij er iets van merkt heeft je baby af en toe de hik. Dat komt omdat hij soms al wat vruchtwater inslikt. Door te hikken oefent de foetus niet alleen alvast de normale ademhaling, maar ook het zogen. Ondanks jouw gewichtstoename van gemiddeld 2 tot 4,5 kilo, weegt de foetus nog maar 100 gram en is nog maar 11 centimeter. Zijn benen groeien nu iets sneller dan de armen. Vingernagels zijn al helemaal gevormd en hij kan steeds meer bewegingen maken.

Soms voelt het idee van het kindje in je buik dat groeit nog steeds wat onwerkelijk. De eerste beweging voelen van je kindje maakt het dan ineens allemaal een stuk werkelijker. De meeste zwangeren voelen voor het eerst beweging in de buik tussen week 16 en week 20. Als je al eens eerder zwanger bent geweest voel je waarschijnlijk eerder beweging. Vrouwen omschrijven de eerste voelbare beweging vaak als een soort vlindertje wat langs de buikwand strijkt. Een wat licht gerommel wat je in eerste intantie misschien niet direct herkent als

de bewegingen van je baby. Naarmate je het vaker voelt herken je het gevoel steeds beter en uiteraard worden de bewegingen ook steeds sterker naarmate je baby groeit. 15 weken zwanger

Jij
Tijdens je bezoek aan de verloskundige zijn de mogelijkheden voor een combinatietest besproken. Deze test vindt meestal plaats tussen de 11e en 15e week van je zwangerschap. Met de combinatietest wordt gekeken naar de kans op het Downsyndroom. De test bestaat uit een echografische nekplooimeting gecombineerd met een bloedonderzoek. Een gunstige uitslag betekent dat je geen verhoogde kans hebt dat je kind het syndroom van Down heeft. Het is dus niet met zekerheid uitgesloten maar de kans is wel kleiner dan 1 op 250. Bij een ongusntige uitslag heb je een verhoogde kans op het krijgen van een kind met het syndroom van Down; groter dan 1 op 250. Er kan dus niets met zekerheid worden vastgesteld. Als er een verhoogde kans op een afwijking bestaat, kom je in aanmerking voor verder onderzoek. Bij diagnostische onderzoeken zoals de vlokkentest, de vruchtwaterpunctie, de navelstrengpunctie of de uitgebreide echo kan bijna altijd met zekerheid worden vastgesteld of je kindje een bepaalde afwijking heeft of niet. Het nadeel van deze onderzoeken is dat zij een risico met zich meebrengen voor de zwangerschap. Het is aan jou om te beslissen of je gebruik wilt maken van de combinatietest. Informeer je goed over de waarde van de test, de mogelijke resultaten, het verloop en de mogelijke risico’s voor jou en je baby. Of je wel of geen gebruik wilt maken van een test is voor iedereen een persoonlijke keuze. 

Je baarmoeder wordt steeds zwaarder en daardoor komt er meer spanning te staan op de vier banden waar deze aan hangt. Omdat de banden aan het buikvlies trekken kan er zogenaamde ‘bandenpijn’ ontstaan. Bandenpijn kun je tegengaan door het dragen van ondersteunend ondergoed of bijvoorbeeld een zwangerschapsband die je buik extra ondersteunt. Zwangeren die veel last hebben van rugpijn, bandenpijn of bekkenklachten hebben hier vaak veel baat bij.  

Dank je voor een like op:
Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

close

Vind je IkZwanger leuk? Laat het je vrienden weten :)

Whatsapp
Scroll naar top