19 weken zwanger

19 weken zwanger

Je bent 19 weken zwanger

Jij: vraagt je zwangerschapsverklaring aan als je die nog niet hebt
De baby: krijgt echt haar op zijn hoofdje
Gewicht: 250 gram
Lengte: 22 centimeter

Hoe je baby groeit:
De baby groeit nu wat minder snel dan in het begin. De verschillende organen ontwikkelen zich verder. Rond deze periode is het spijsverteringsstelsel zo ver ontwikkeld dat de foetus vruchtwater kan inslikken. Daarvan neemt de baby veel water op. De rest komt in de dikke darm terecht. Je baby kan al voor de geboorte slikken. Dat is ook zichtbaar tijdens een echografie die zeer binnenkort weer zal plaatsvinden. Voldragen baby’s slikken grote hoeveelheden vruchtwater in, zo’n 500 ml per 24 uur. Hierdoor krijgt de baby een kleine hoeveelheid van de benodigde calori?n en daarmee ook belangrijke voedingstoffen binnen. De donshaartjes op het hoofd van je baby maken plaats voor echt haar en hij heeft ook al echte wenkbrauwen gekregen. Baby’s zijn in de buik ontzettend lenig en met gemak kan hij zijn tenen in zijn mond doen of naar zijn neus brengen. Het is leuk om vanaf nu elke maand een foto van je zwangere buik te maken. Liefst steeds onder de zelfde belichting en met dezelfde achtergrond. Als je straks alle foto’s naast elkaar legt, kun je je buik echt zien groeien. Ook is het voor je kindje later leuk om te zien hoe jouw buik zich heeft ontwikkeld gedurende de zwangerschap.

19 weken zwanger

Jij:
Misschien heb je inmiddels al iets gevoeld van het leven in je buik. Het voelt als een vlindertje wat langs je buik strijkt, of als een klein schokje of bubbeltje. Waarschijnlijk herken je het niet direct als beweging van je kindje. Voel je nog niets? Maak je dan geen zorgen, dan komt het in de volgende weken vanzelf.

Nu je bijna op de helft van je zwangerschap bent is het goed om na te denken over je zwangerschapsverlof en je werk na je verlof.  Als je nog geen zwangerschapsverklaring hebt gekregen van je verloskundige of arts moet je er deze week om vragen. Een zwangerschapsverklaring is een verklaring waarop staat dat jij zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend. Deze verklaring hebt je nodig voor het aanvragen van je zwangerschapsverof.

In Nederland heb je recht op minstens 16 weken zwangerschapsverlof. Hoe lang de verlofperiode feitelijk duurt, is afhankelijk van de datum waarop je baby daadwerkelijk wordt geboren maar deze is nooit minder dan 16 weken. Als je eerder bevalt dan gepland dan hou je toch nog recht op die zestien weken. Beval je later dan gepland dan krijg je die periode tussen de uitgerekende datum en werkelijke bevallingsdatum er gewoon bij. Je houdt namelijk altijd recht op minstens 10 weken verlof na de geboorte van je kind. Je kunt vanaf zes weken voor je uitgerekende bevallingsdatum verlof opnemen. Je kunt als je dat wilt ook langer doorwerken tot maximaal vier weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Dat wordt doorgaans afgeraden omdat het verstandiger is om uitgerust aan je bevalling te beginnen.

Minimaal drie weken voor de gewenste ingangsdatum van je verlof dien je bij je werkgever je bevallingsverlof aan te geven. Uiteraard is het verstandig om dit eerder te doen zodat je werkgever tijdig vervanging voor je kan regelen. Weet je nu ook al dat je korter wilt gaan werken of dat je gebruik wilt maken van ouderschapsverlof? Geef dit dan ook zo snel mogelijk aan zodat je werkgever ook hier rekening mee kan houden. 

 

 

Dank je voor een like op:
Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

close

Vind je IkZwanger leuk? Laat het je vrienden weten :)

Whatsapp
Scroll naar top