20 weken zwanger

20 weken zwanger

Je bent 20 weken zwanger

Jij: gaat nadenken over de kinderkamer
De baby: je baby kan ook geluiden van buiten de baarmoeder horen
Gewicht: 320 gram
Lengte: 25 centimeter

Hoe je baby groeit:
Het lichaam van de foetus wordt elke dag groter. Zelfs de oogleden en wenkbrauwen zijn al ontwikkeld en de vingernagels zijn ook al zichtbaar. Als je je baby nog niet hebt gevoeld is de kans heel groot dat je hem deze week zult voelen bewegen. De baby beweegt nu namelijk al gemiddeld 200 keer per dag. Over 3 maanden maakt de baby zo’n 500 bewegingen per dag in je buik. Daarna wordt het wat rustiger omdat de baby dan groter is en minder ruimte heeft om te bewegen. Naast bewegen slaapt de baby ook in de buik. Voel je ineens een trap in je buik als de deur hard dichtslaat? Dat komt omdat het gehoor van je baby zich nu zover heeft ontwikkeld dat het ook geluiden van buiten de buik kan waarnemen. In sommige gevallen zal de baby daarop reageren. Dit betekent dat je je baby ook alvast kunt laten wennen aan bepaalde geluiden of muziek. Sommige experts beweren dat als je steeds dezelfde muziek (nummer) voor je baby draait, dat je baby dit na de geboorte herkent. Als je baby na de geboorte bijvoorbeeld huilt of onrustig is en je dit muziekje opzet kan dit hem rustiger maken omdat dit hem doet terugdenken aan de veilige tijd in de baarmeder. Het proberen waard!

Je bent twintig weken zwanger. Zo ging (ongeveer) de ontwikkeling van jouw buik:

20 weken zwanger

Jij:
Jij voelt je in deze periode waarschijnlijk helemaal top en je zit vol energie. Tijd voor actie dus. Maak gebruik van deze energie en begin alvast met het creeren van de kinderkamer. Een interieurplan maken, verf, behang, grodijnen en meubels uitzoeken zoals de commode, het wiegje en ledikantje het bijpassende kastje etc. Misschien lijkt het nog wat vroeg maar vooral als je iets speciaals wilt voor je kindje is het verstandig hier vroeg mee te beginnen. Bovendien is het ook erg leuk om alvast wat leuke spulletjes te verzamelen. Op sommige meubels (en kinderwagens!) zit trouwens een behoorlijke levertijd. Als je op zoek bent naar speciale meubels met een verleden kun je ook kijken naar tweedehands producten. Dit scheelt niet alleen aanzienlijk in kosten maar je hebt ook een uniek stuk in huis wat er met een likje verf vaak alweer als nieuw en speciaal uitziet. Een commode hoeft trouwens van oorsprong ook geen commode te zijn geweest. Een stevig kastje van je tante of oma voldoet ook prima. Let er wel op dat de maten goed zijn (hoogte!) en het kastje stabiel en veilig is. 

In sommige gevallen kunnen in deze periode ook ongemakken ontstaan tijdens de zwangerschap. Zoals lage rugpijn, druk op het bekken, samentrekken van de baarmoeder, moe en duizeligheid. Bloedarmoede is een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap wat vaak wordt veroorzaakt door ijzertekort. Je voelt je dan niet lekker, bent snel moe en duizelig. Het ijzertekort komt doordat je baby jouw ijzerreserves gebruikt die in jouw lichaam zijn opgeslagen. Bij ijzertekort is het de bedoeling dat je de hoeveelheid ijzer die je inneemt verhoogt. Raadpleeg voor de hoeveelheid ijzer altijd je arts of verloskundige. Zij kunnen bovendien ook heel gemakkelijk testen hoe hoog het ijzergehalte is in je bloed. 

 

 

Dank je voor een like op:
Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

close

Vind je IkZwanger leuk? Laat het je vrienden weten :)

Whatsapp
Scroll naar top