21 weken zwanger

21 weken zwanger

Je bent 21 weken zwanger

Jij: kunt zien of het een jongen of meisje wordt
De baby:
wordt wat molliger
Gewicht:
380 gram
Lengte:
27 centimeter

Hoe je baby groeit:
Rond de twintigste week van je zwangerschap krijg je nogmaals een echo aangeboden, het structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Hiermee kunnen afwijkingen als een open ruggetje, ontbrekende ledematen, ontbrekende of afwijkende organen, een waterhoofd en sommige hartafwijkingen worden opgespoord. De kans op een kindje met een afwijking is gemiddeld 1 op de 1000. Helaas heb je nooit 100% zekerheid of je baby de aandoening heeft of niet. Tijdens deze echo wordt ook gekeken naar de groei van je kindje, de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta. Het SEO wordt voor alle vrouwen vergoed uit de basiszorgverzekering.

Tijdens de 20 weken echo kan vaak ook al geconstateerd worden of je een jongetje of meisje krijgt. Vooral als er een piemeltje aanwezig is, is deze nu al goed zichtbaar. Helaas kan er vaak (nog) geen garantie worden gegeven. Bij een eventuele pretecho die over een paar weken paats vindt is met nog meer zekerheid te zeggen of je een jongetje of meisje krijgt. Als je het liever een verrassing wilt houden geef dit dan tijdig aan aan de echoscopist.  

Meedoen aan een prenatale screening is niet verplicht. Het voordeel van de prenatale screening is dat de verloskundige of gynaecoloog er tijdens de bevalling rekening  mee kan houden dat het kindje niet in orde is en snel actie kan ondernemen. Zo nodig kan de pasgeboren baby direct in het ziekenhuis worden behandeld. Als de afwijking  van het kindje zo groot is, dat het niet levensvatbaar zal zijn of een zeer zwaar leven tegemoet zal gaan, moeten de ouders een moeilijke beslissing nemen over het verdere verloop van de zwangerschap. Dat is het nadeel van prenatale testen. Je doet het om zeker te weten dat alles goed is met je kleintje, maar moet tegelijkertijd rekening houden met onaangename verrassingen en bedenken wat je in dat geval zal doen.  

Jij:
Rond deze tijd maken mensen in je omgeving waarschijnlijk opmerkingen over je groeiende buik. Vanaf nu wordt je ook echt zwaarder. Je baarmoeder komt tot ongeveer 4 centimeter boven je navel en is gemeten vanaf je schaambeen zo’n 23 centimeter groot. Normaal gesproken ben je nu tussen de 6 en 8 kg aangekomen. Heb je nog steeds last van stemmingswisselingen en huil je bij het minste of geringste? Maak je maar geen zorgen. Die emoties zijn kenmerkend voor dit stadium van de zwangerschap. Ze komen naar alle waarschijnlijkheid voort uit de voortdurende hormonale veranderingen in je lichaam. Je kunt weinig doen aan die buien van neerslachtigheid. Leg aan je partner in ieder geval uit dat die gevoelens normaal zijn bij zwangere vrouwen en vraag om wat begrip en extra lieve verzorging tijdens een emotionele bui.  

21 weken zwanger

Dank je voor een like op:
Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

close

Vind je IkZwanger leuk? Laat het je vrienden weten :)

Whatsapp
Scroll naar top