22 weken zwanger

22 weken zwanger

Je bent 22 weken zwanger

Jij: bent sneller buiten adem
De baby:
wordt steeds molliger
Gewicht:
440 gram
Lengte:
29 cm

Hoe je baby groeit:
Je baby wordt steeds molliger. Zijn gezichtje en lichaam lijken steeds meer op die van een pasgeborene. Ondanks de gewichtstoename is de huid nog steeds wat gerimpeld omdat er nog meer gewicht bij moet komen. Het vruchtwater neemt in snel tempo in volume toe: van 50 ml rond de 12e week tot 400 ml halverwege de zwangerschap. Na de 24e week blijft de hoeveelheid toenemen tot aan de bevallingsdatum. Rond de 36e of 38e week heeft het vruchtwater zijn maximum hoeveelheid van ongeveer 1 liter bereikt. De foetus slikt nog steeds vaak vruchtwater in. Verschillende recente studies hebben aangetoond dat geluiden van buiten de baarmoeder binnendringen door het vruchtwater en de oortjes van je baby bereiken. Je baby is inmiddels goed in staat om jouw stem, of die van je partner of je andere kinderen, te horen. Het is leuk en zinnig om regelmatig een ‘gesprekje’ te voeren met je kindje. Op die manier leert hij jullie nog beter kennen.  

 

22 weken zwanger

Jij:
Jij bent nu waarschijnlijk wat sneller buiten adem dan normaal. Dat komt omdat je hart 2 liter meer bloed door je lijf moet pompen en dat vergt heel wat energie. Je longinhoud is bovendien wat minder groot en je spieren worden ook steeds slapper ter voorbereiding op de bevalling. Naast de kortademigheid kun je ook sneller een bloedneus krijgen. Dit kom doordat de slijmvliezen in je neus steeds meer opgezwollen zijn en daardoor eerder kunnen beschadigen. In dit stadium kom je gemiddeld zo’n 225 gr/250 gr per week aan. Misschien is het je ook opgevallen dat je trek is toegenomen. Natuurlijk is het geen probleem om jezelf af en toe eens lekker te verwennen op een bak ijs of een reep chocola maar probeer daarnaast elke dag wel gezond te eten. Vermijd producten die veel zout bevatten zoals gezouten nootjes, chips en voedsel uit blik of geconserveerde producten. Natrium is de boosdoener in deze voedingsmiddelen. Als je teveel natrium opneemt, zal je lichaam makkelijk vocht vasthouden waardoor je er wat opgezwollen uit kunt zien.

Sommige vrouwen lijden tijdens de zwangerschap aan suikerziekte, ook wel zwangerschapsdiabetes genoemd. Dit kom bij ongeveer 10% voor. Na de bevalling verdwijnt het probleem meestal vanzelf weer. Als het niet behandeld wordt kan zwangerschapssuiker schadelijk zijn voor de baby. Je wordt beiden blootgesteld aan een hoge concentratie suiker, wat niet echt gezond is. De meeste artsen testen zwangere vrouwen op diabetes, gewoonlijk tegen het einde van het tweede trimester. Om na te gaan of je aan diabetes lijdt, wordt je bloedsuikergehalte bepaald en eventueel een glucosebelastingproef uitgevoerd. Vraag hiernaar bij je verloskundige of arts. Vooral als er in je familie gevallen van suikerziekte zijn is het handig om een test te laten doen.

 

Dank je voor een like op:
Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

close

Vind je IkZwanger leuk? Laat het je vrienden weten :)

Whatsapp
Scroll naar top