26 weken zwanger

26 weken zwanger

Je bent 26 weken zwanger

Jij: kunt last krijgen van harde buiken

De baby: je baby reageert op jou

Gewicht: 720 gram

Lengte: 33 centimeter

Hoe je baby groeit:

De bewegingen van je baby zullen nu steeds beter voelbaar zijn, af en toe zelfs behoorlijk hard. Geef elke keer als je baby een teken van leven geeft in de vorm van een schopje of een por, een teken terug, door bijvoorbeeld zachtjes op die plek te wrijven of kloppen. Je baby heeft nu wenkbrauwen en wimpers. Ook het haar op het hoofdje wordt langer. Het lichaampje wordt ronder doordat er meer vet onder de huid komt te zitten. Je baby is nu al zover ‘af’ dat zijn kansen om buiten te baarmoeder te overleven steeds groter worden. Maar hij heeft nog weinig weerstand en is nog heel klein en teer dus hij kan nog maar beter even lekker veilig in jouw buik blijven zitten. 

Jij:

Rond deze periode kun je last krijgen van ‘harde buiken’. Als je last hebt van een harde buik verstrakt deze helemaal en wordt ineens zo hard als een basketbal. Dit komt omdat je baarmoeder samentrekt. Het lijkt een beetje op een wee maar is veel minder pijnlijk krachtig. Vaak is een harde buik een teken om het wat rustiger aan te doen. Een goed tip om je buik wat meer ondersteuning te geven is een stevige doek die je om je buik kunt wikkelen. Staat mooi, geeft goede ondersteuning en kan je bandenpijn verlichten. 

Na de geboorte van je kindje kunnen jij en je partner ouderschapsverlof opnemen. Je hebt recht op ouderschapsverlof als je minstens een jaar bij dezelfde werkgever werkt en zorgt voor een kind jonger dan acht jaar. Je hebt recht op ouderschapsverlof van 13 maal je wekelijkse arbeidsduur. Standaard geldt dat je een half jaar lang voor de helft van je werkweek gaat werken. Als je bijvoorbeeld 32 uur per week werkt, ga je voor een half jaar 16 uur per week werken en heb je 16 uur per week ouderschapsverlof. Over je ouderschapsverlof bouw je geen vakantiedagen op. Sommige werkgevers betalen een gedeelte door tijdens je ouderschapsverlof. Helaas is dit bij de meeste werkgevers niet het geval. Hoe dit bij jou zit kun je in je CAO nakijken. Belangrijk is dat je je ouderschapsverlof minimaal 8 weken van te voren aangeeft aan je werkgever. Overigens mag je van deze regeling gebruik maken tot je kindje 8 jaar is.

Je bent zesentwintig weken zwanger. Zo zie jij er uit?

26 weken zwanger

Dank je voor een like op:
Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

close

Vind je IkZwanger leuk? Laat het je vrienden weten :)

Whatsapp
Scroll naar top