3 weken zwanger

3 weken zwanger

Je ben 3 weken zwanger

Jij: merkt nog niets van al het moois dat zich in jouw lichaam afspeelt

De baby: het eitje gaat zich delen

Gewicht: n.v.t.

Lengte: n.v.t.

Hoe je baby groeit:

Na de bevruchting ligt alles voor korte tijd stil, maar na 24 uur begint het eitje zich al te delen. In een kleine week verplaatst het klompje met cellen zich naar de baarmoeder. Dit gaat vrij langzaam, met enkele centimeters per week, dat komt omdat het vruchtje nog heel erg klein is (slechts een paar millimeter). Vervolgens gaat het vruchtje zich innestelen. Daarna spreken we van een embryo! Tijdens de reis naar de baarmoeder begint het vruchtje een kleine hoeveelheid HCG (zwangerschapshormoon) te produceren. Daardoor blijft je menstruatie uit. 

In deze beginfase kan er echter nog veel misgaan. Soms is er iets niet helemaal goed gegaan in het ontwikkelingsproces of de omstandigheden zijn niet goed genoeg voor het vruchtje. De celdeling verloopt bijvoorbeeld niet goed of de innesteling is niet gelukt. Er zijn nog veel meer oorzaken die het einde kunnen betekenen van de zwangerschap. Gelukkig heb je er in dit stadium nog helemaal geen notie van, je hebt hooguit een wat heviger menstruatie. Dit noemen we ook geen miskraam, daar is pas sprake van als het vruchtje afsterft en je zeker weet dat je zwanger bent. Wij gaan er echter vanuit dat het wel allemaal goed is gegaan en dat het vruchtje nu een heuse embryo is. 

In dit stadium is de embryo nog slechts een klompje cellen van een paar millimeter en het lijkt nog nergens op. Maar daar komt snel verandering in. Deze week verandert de embryo van een ronde vorm naar een meer ovale vorm. Bovendien vormen zich er verschillende uitsteeksels waaruit de ribben, spieren en wervels zullen ontstaan. De komende weken 37 zal de embryo zich ontwikkelen tot jouw kindje. En wij houden je hier op de hoogte van alle ontwikkelingen, van vruchtje tot embryo, foetus en vervolgens je baby.

 

Jij:

Op dit moment heb je nog geen idee van je zwangerschap. Een zwangerschapstest heeft nu ook nog geen zin en kan je onzekerheid niet wegnemen. Pas aan het einde van de volgende week – als je normaal gesproken ongesteld zou worden – heeft het zin om een test te doen. Gemiddeld doen stellen er een jaar over om zwanger te worden. Vanaf volgende week is het voor jou ook zover. Dan ben je officieel over tijd en dus zwanger!

 

 

3 weken zwanger

Zwangerschap van week tot week      Zwangerschapsforum

<< 2 weken zwanger – 4 weken zwanger >>

Dank je voor een like op:
Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

close

Vind je IkZwanger leuk? Laat het je vrienden weten :)

Whatsapp
Scroll naar top