34 weken zwanger

34 weken zwanger

Je bent 34 weken zwanger

Jij: klaar voor de start?

De baby: heeft steeds minder bewegingsvrijheid

Gewicht: 2200 gram

Lengte: 43 centimeter

Hoe je baby groeit:

De bewegingen van je baby zijn inmiddels wat minder worden. Waarschijnlijk is je baby nu al ingedaald, maar dat hoeft nog niet het geval te zijn. Pas bij 37 weken moet een eerste kindje zijn ingedaald en bij een tweede kindje kan dat later zijn. Een tweede kindje heeft namelijk meer ruimte in je baarmoeder doordat alles wat meer is opgerekt, hierdoor wordt hij niet gedwongen om in te dalen. Soms dalen ze pas in tijdens de bevalling. Doordat de steeds groter wordt heeft hij niet zoveel bewegingsvrijheid meer. Het is dan ook heel normaal dat je hem minder voelt bewegen. Vaak zijn de bewegingen ook anders. In plaats van flinke schoppen of stompen voel je hem nu wat heen en weer schuiven met zijn voet of hand.

Hoewel de longen van de baby nog niet helemaal rijp zijn, kan hij nu toch goed overleven buiten de baarmoeder. Ongeveer 99% van de baby’s die nu geboren worden overleven buiten de baarmoeder. Wel zal hij dan nog meestal een paar weekjes in het ziekenhuis liggen. Afhankelijk van andere complicaties komt hij al dan niet in de couveuse. Als algemene stelregel kun je hanteren dat een baby het aantal weken dat hij te vroeg geboren wordt, ook in het ziekenhuis ligt.

De baby zit nog onder de kleine nesthaartjes over zijn hele lichaam, die langzaam af begint te nemen. Ook zit de baby nog volop onder het huidsmeer. Als de baby op tijd geboren wordt is het meeste huidsmeer in de huid getrokken.

Jij:

Waarschijnlijk ben je inmiddels gestopt met werken en kan je het eindelijk iets rustiger aan gaan doen. En doe dat vooral! Ga ’s middags even lekker een uurtje liggen als je daar behoefte aan hebt. Je lichaam moet zich voorbereiden op de zware taak die bevalling heet. Het is dus belangrijk dat je goed uitgerust bent tegen de tijd dat de bevalling zich aandient. Het is ook de laatste periode voorlopig dat je nog je rust kunt nemen. Je hebt straks namelijk al je energie nodig voor de baby en je eigen herstel.  Normaal gesproken is er inmiddels al iemand van het kraamcentrum bij je thuis geweest. Zij komt langs om kennis te maken en met jullie te bespreken welke uren je precies zorg wilt. Tegenwoordig is kraamzorg erg flexibel en kan voor een groot deel aangepast worden aan jullie eigen wensen. Als je nog niets gehoord hebt van het kraamcentrum, neem dan zelf eens contact op om te kijken of het goed is gegaan met je inschrijving.

 Het is handig om nu alvast een tas met spullen klaar te zetten voor het ziekenhuis.  Nu het nog niet hals-over-kop hoeft, kun je rustig een uurtje uittrekken om spullen te pakken.

Paklijst ziekenhuis:
Ponskaartje ziekenhuis (als je die hebt) en verzekeringspasje
Fotocamera en/of videocamera met extra batterijen eventueel filmrolletjes of-bandjes
Adressenboekje
Paar grote onderbroeken
Pantoffels of dikke sokken
Zoogcompressen
Eerste kleertjes voor je baby
Autostoeltje
Wrapper of dikke doek voor de baby
Lippenbalsem (meestal heb je na de bevalling droge lippen)
Boek en/of tijdschrift
Toiletartikelen
Pyama en makkelijke kleding voor na de bevalling
Bril of contactlenzen als je die draagt

 

Je bent vierendertig weken zwanger. Zo ziet het er uit:

34 weken zwanger

Dank je voor een like op:
Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

close

Vind je IkZwanger leuk? Laat het je vrienden weten :)

Whatsapp
Scroll naar top