36 weken zwanger

36 weken zwanger

 Je bent 36 weken zwanger

Jij: regelt de laatste dingen voor je bevalling

De baby: is bijna helemaal af

Gewicht: 2900 gram

Lengte: 45 centimeter

Hoe je baby groeit:

Je baby is nu bijna 3 kilo en 45 centimeter lang. Wat eens begon als een klein erwtje is nu bijna helemaal af!  Aan het einde van deze week mag je officieel thuis bevallen. Je kindje is nu zeer waarschijnlijk helemaal ingedaald en ligt goed vast met zijn hoofdje in je bekken. Indien dit nog niet het geval is zal de verloskundige bekijken wat er aan de hand kan zijn.

Jij:

Gefeliciteerd! Aan het einde van deze week is je baby officieel klaar om geboren te worden. Het kan dan elke moment worden geboren. In deze laatste week heb je mooi de tijd om de laatste belangrijke zaken te regelen. Als je thuis wilt bevallen ben je verplicht om je bed te verhogen tot zeventig centimeter vanaf de grond. Dit moet om het de kraamzorg en verloskundige zo makkelijk mogelijk te maken. Klossen kun je lenen bij de Thuiszorg of de Kruisvereniging. Als je toch bij de Thuiszorg bent, neem dan ook gelijk een bedsteun en een ondersteek mee. Hierin kan de placenta worden opgevangen. Ook als je niet thuis wilt bevallen is het toch handig de klossen te gebruiken, tenslotte weet je nooit helemaal zeker of je ook daadwerkelijk in het ziekenhuis bevalt. Bovendien heeft zo’n verhoogd bed zo zijn voordelen; je kan er met je dikke buik gemakkelijk in en uit glijden. 

Als dit niet je eerste kindje is, is het handig om van te voren opvang te regelen voor je andere kind(eren). Vraag iemand met wie je vertrouwd bent, dicht bij je in de buurt woont en zorg dat deze persoon standby is. Als je een huisdier hebt die veel verzorging vraagt, bijvoorbeeld een hond, zorg dan dat er iemand is die deze kan verzorgen. De kraamhulp is hier niet voor en jij kan zelf nog niet naar buiten. Dus als je partner de eerste week niet thuis is zorg dan dat er iemand anders is die voor het dier kan zorgen, of breng hem tijdelijk naar een dierenpension. 

Heb je alles in huis voor de kraamhulp? Van je verzekering heb je waarschijnlijk al een kraampakket opgestuurd gekregen. In sommige gevallen moet je het kraampakket zelf ophalen bij de Thuiszorg of Kruisvereniging. In het kraampakket zit alles wat de verloskundige en kraamhulp (behalve de apparatuur van de verloskundige) nodig hebben om een thuisbevalling goed te laten verlopen. 

Zorg dat je een voorraadje met houdbare spullen hebt ingekocht zoals koffie, thee, beschuit, muisjes, champagne, toiletpapier etc. Uiteraard kan de kraamhulp straks een vergeten boodschapje voor je doen maar het is niet de bedoeling dat zij straks alle boodschappen doet. En het is fijn als ze alle aandacht aan jou en je baby kan geven. Wellicht hebben jij en je partner niet zo veel zin (en tijd!) om straks te koken. Dan is het handig om nu alvast wat maaltijden in te vriezen. Dat scheelt je straks een hoop tijd.

 

Je bent zesendertig weken zwanger. Zo ziet het er uit:

36 weken zwanger

Dank je voor een like op:
Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

close

Vind je IkZwanger leuk? Laat het je vrienden weten :)

Whatsapp
Scroll naar top