38 weken zwanger

38 weken zwanger

Je bent 38 weken zwanger

Jij: de laatste loodjes

De baby: is officieel voldragen

Gewicht: 3200 gram

Lengte: 48 centimeter

Hoe je baby groeit:

Je baby is in principe helemaal klaar om geboren te worden. Vanaf nu krijgt je baby alleen nog een extra laagje vet wat hem helpt om op temperatuur te blijven na de geboorte. Weet jij al of je een jongen of meisje krijgt?  Jongens zijn gewoonlijk iets zwaarder bij de geboorte. Vraag je je af wat voor kleur ogen je baby krijgt? De meeste baby’s worden met donkerblauwe of -grijze ogen geboren, en de echte kleur – groen, blauw of bruin -wordt pas na een paar weken of zelfs maanden onthuld.

Jij:

De bevalling kan zich op drie verschillende manieren aankondigen: het verliezen van de slijmprop, het breken van de vliezen en wee?n. In slechts 10% van alle baringen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Er is geen standaardverhaal te vertellen over hoe jouw bevalling zal verlopen, bij iedere persoon is het weer anders. Als de vliezen breken kun je aan het vruchtwater zien of je baby op ‘ op tijd’ is geboren. Probeer daarom als je vliezen breken wat op te vangen in een bekertje. Is het vruchtwater helder zonder vlokjes huidsmeer, dan is je baby te vroeg geboren. Is het water helder met vlokjes, dan is het op tijd. Is het vruchtwater melkwit door de inmiddels opgeloste vlokjes, dan is hij aan de late kant. Als je vliezen zijn gebroken maar je hebt nog geen weeen, dan moeten deze binnen 24 uur beginnen anders wordt de bevallingin het ziekenhuis op gang gebracht. Dit in verband met gevaar op infecties. Mogelijkheden om je weeen op een natuurlijke manier op te wekken kan bijvoorbeeld door middel van accupuntuur.

Als je erg angstig bent voor de mogelijke pijn die de bevalling met zich mee brengt is het misschien een goed idee om eens met je verloskundige over de mogelijke pijnbestrijding te praten. Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om de pijn te verlichten, de meest zware vorm is de ruggenprik. Naast de ruggenprik kun je ook kiezen voor een andere manier om de pijn te bestrijden. Veel vrouwen kiezen hiervoor omdat ze een ruggenprik als te ingrijpend ervaren, en toch iets van de pijn willen onderdrukken. Alternatieven voor de ruggenprik zijn:

 • Pethidine
  Pethidine wordt via een injectie toegediend en is eigenlijk een heel sterke pijnstiller.
 • TENS

  Bij Transcutane Electro Neuro Simulatie (TENS) krijg je op je ruggenwervel een plaatje met elektroden, dat kleine stroomstootjes geeft. De stroomstootjes be?nvloeden de pijnprikkels. Dit kan de pijn tot 50 procent verminderen.

 • Remifentanyl

  Op dit moment kun je in enkele ziekenhuizen al het middel remifentanyl krijgen. Dit is een snelwerkend en kortwerkend opiaat (in tegenstelling tot pethidine, dat best lang doorwerkt).Je krijgt dan een infuus en een pompje. In dat pompje zit remifentanyl. Je kunt het pompje zelf indrukken als de pijn te heftig wordt. Je bent dan een minuut of 9 van de pijn af. Bij een volgende wee kun je het pompje weer indrukken. Er zit wel een limiet aan.

Wist je trouwens dat je eigen lichaam ook een handje helpt door het aanmaken van endorfine? Dat is een stof die je helpt de pijn te verlichten.

Redenen om de verloskundige te bellen:

In principe moet je de verloskundige altijd bellen als er sprake is van afwijkende klachten of ploteslinge alarmerende veranderingen. En tijwfel je, maak je je zorgen of heb je een vraag: altijd bellen! Verder heeft elke praktijk zijn eigen rochtlijnen maar je moet in ieder geval de verloskundige bellen als:

 

 • De vliezen breken en het vruchtwater is groen;
 • Je bloedverlies hebt in een ruime hoeveelheid, en het bloed is helder;
 • Als je persdrang hebt (liever voor die tijd bellen!)
 • Als je wee?n hebt:

Bij je eerste bevalling, die twee uur lang om de 3 minuten terugkeren, en die je gedurende een minuut flink moet wegzuchten, bel ons dan.

Bij alle volgende bevallingen, die een minuut duren, en een uur lang om de 5 minuten komen, bel ons dan.

 

 

 

 

 

 Je bent achtendertig weken zwanger. Zo ziet het er uit:

38 weken zwanger

Dank je voor een like op:
Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

close

Vind je IkZwanger leuk? Laat het je vrienden weten :)

Whatsapp
Scroll naar top