4 weken zwanger

4 weken zwanger

Je bent 4 weken zwanger

Jij: deze week had je eigenlijk ongesteld moeten worden. Dus haal er bij die test!
De baby: de placenta begint zich te vormen.
Gewicht: 0 gram
Lengte: 1 mm. 
 4 weken zwanger

De ontwikkeling van de baby zit nog in een heel vroeg stadium maar er gebeuren veel belangrijke dingen. Deze week begint de placenta zich te vormen. De placenta speelt een belangrijke rol in de hormoonproductie en bij het transport van zuurstof en voedingsstoffen van en naar je baby. Tevens wordt er een start gemaakt met de aanleg van je baby’s lichaam door het ontwikkelen van de kiembladen. Er zijn drie soorten kiembladen: Het middelste kiemblad (mesoderm), het binnenste kiemblad (endoderm) en het buitenste kiemblad (ectoderm). Uit het middelste kiemblad ontwikkelt zich het skelet, de bloedvaten, het bindweefsel, een groot deel van de spieren en de geslachts- en uitscheidingsorganen. Uit het binnenste kiemblad ontwikkelt zich de darmen, de schildklier, de lever en de alvleesklier. Uit het buitenste kiemblad ontwikkelt zich het zenuwstelsel, de huid en het haar.

In het klompje cellen zit, naast de vrucht, een piepkleine holte met wat vruchtwater. Om de vrucht en het vruchtwater heen ligt een vlies, het amnion. Daaromheen zit een tweede vlies, het chorion.

Als de baby wordt geboren liggen het binnenste en buitenste vlies tegen elkaar aan. Maar nu zit er nog vocht en een dooierzakje tussen. Waarschijnlijk voorziet deze dooierzak de vrucht van voeding, omdat de placenta zich nog moet ontwikkelen. Maar in de 12e week, als de placenta werkt, is de dooierzak opgelost.

Deze week zou je eigenlijk ongesteld moeten worden en wanneer je een zwangerschapstest doet zal hij hoogstwaarschijnlijk aangeven dat je zwanger bent. Wellicht had je dat zelf ook al in de gaten want je kunt al last hebben van zwangerschapssymptomen als moeheid, gespannen borsten en/of misselijkheid.

En? Heb jij de test al gedaan?

Zwangerschap van week tot week      Zwangerschapsforum

<< 3 weken zwanger – 5 weken zwanger >>
 

 

Dank je voor een like op:
Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

close

Vind je IkZwanger leuk? Laat het je vrienden weten :)

Whatsapp
Scroll naar top