40 weken zwanger

 Je bent veertig weken zwanger.

Jij: bent klaar voor de geboorte

De baby: is klaar voor de geboorte

Gewicht: 3400 gram

Lengte: 50 centimeter

Hoe je baby groeit:

Je baby is helemaal af en brengt zijn laatste tijd redelijk rustig door in jouw buik. Hij is nu zo groot dat hij echt geen kant meer op kan. Het is nu wachten op de geboorte, hij is klaar om de wereld te begroeten.

Jij:

Ergens deze week komt de dag dat je bent uitgerekend voorbij. Slechts 5% van alle zwangeren bevalt ook daadwerkelijk op de uitgerekende datum, pin je dus niet te veel vast op deze dag. Het kan nog zomaar 2 weken duren voordat je gaat bevalen. Familie en vrienden bellen je om de haverklap op. Jij en je partners worden ook steeds onrustiger. Toch kun je er niets van zeggen, het komt wanneer het komt.

De bevalling kort samengevat:

De bevalling

De bevalling verloopt in drie fasen: eerst gaat de baarmoedermond open (de ontsluiting), dan wordt het kind geboren (de uitdrijving), vervolgens worden de placenta en de vliezen uitgestoten (de nageboorte).

De ontsluiting

De wee?n zorgen ervoor dat de baarmoedermond zich opent. Dit duurt gemiddeld vier tot wel vierentwintig uur. Als de baarmoedermond helemaal open is, bij een opening van tien centimeter, is er ?volledige ontsluiting? en kan de baby geboren worden.

De uitdrijving

Als de baarmoeder helemaal open is, voelt je een toenemende druk en krijg je drang om te persen. Tijdens de wee?n pers je mee om het kind geboren te laten worden. Probeer tussen de wee?n zoveel mogelijk te ontspannen. De periode tussen het moment dat je mag persen tot aan de geboorte duurt meestal niet langer dan een uur. Als het nodig is, wordt op het laatst de vaginarand een stukje ingeknipt, zodat de baby makkelijker geboren wordt.

De nageboorte

Als de baby is geboren, laat de placenta los. Door samentrekkingen van de baarmoeder (nawee?n) wordt de placenta ?geboren?. Soms wordt er aan je gevraagd hierbij nog even mee te persen. Soms krijg je een injectie in je been om het bloedverlies te beperken.

 

Geen bevalling is hetzelfde en iedereen ervaart het weer anders. Het allerbelangrijkste is het hebben van vertrouwen.Vetrouw op jezelf, op je lichaam, je baby, je krachten, je partner, de verloskundige en natuurlijk op de goede afloop. Denk aan alle vrouwen die je al voor zijn gegaan. Zij hebben het ook gedaan, en jij kunt het ook, echt waar!

 

 

Dank je voor een like op:
Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

close

Vind je IkZwanger leuk? Laat het je vrienden weten :)

Whatsapp
Scroll naar top