7 weken zwanger

7 weken zwanger

Je bent 7 weken zwanger

7 weken zwanger

Jij: Vanaf 7 weken kan er een echo worden gemaakt
De baby: De handen en voeten beginnen zich te vormen
Gewicht: –
Lengte: 1 cm

Hoe je baby groeit
Het grote nieuws deze week: de kleine stompjes aan het lijfje van je baby gaan al wat meer op armen en benen lijken en de eerste vormen van de handjes en voetjes beginnen zich te onderscheiden. Deze lijken in dit stadium nog meer op roeipeddels dan op echte handjes (met zwemvliesjes tussen vingers en tenen) maar dit ontwikkelt zich razendsnel. Je baby is nog steeds een embryo en het staartje is nog duidelijk zichtbaar. Het staartje verdwijnt vanzelf binnen een paar weken naarmate de benen langer worden. Het staartje is wel het enige dat kleiner wordt. De lengte van je baby is weer bijna verdubbelt de afgelopen week.
 Stukje bij beetje worden de ledematen complexer. Ondertussen nemen de kaken, het voorhoofd, de lippen, de ogen en de oren hun positie in. Het ruggenmerg en de hersens zijn nu bijna helemaal aangelegd en aan het einde van de week zijn alle organen klaar. Ze hoeven dan slechts verder te groeien en hun definitieve plaats te krijgen. Blijf nog wel foliumzuur slikken tot je 10e week.  

Jij
Je baarmoeder is de afgelopen vijf weken twee keer zo groot geworden en eten kan als een hele klus worden ervaren. Of erger, je houdt het niet binnen door (ochtend)misselijkheid wat in deze fase van de zwangerschap veel voorkomt. Je moet waarschijnlijk vaker plassen wat onder meer een gevolg is van de groei van je baarmoeder en de toename van bloed. In dit stadium is er door je lichaam al ongeveer 10 procent meer bloed aangemaakt dan voor je zwangerschap. En aan het einde van je zwangerschap is dit ongeveer 40-45 procent meer.

Een klein percentage zwangeren komt voor de twaalfde week in aanmerking voor een echo. In dit stadium gebeurt dit via de vagina omdat dit het beste beeld geeft. Tijdens dit onderzoek kun je het hartje al goed zien kloppen. Een extra bevestiging dat je zwanger bent. Voor een echo-onderzoek in dit stadium van je zwangerschap moet wel een medische reden zijn.

Tips:

  • Een hapje vanillevla kan helpen tegen brandend maagzuur. Heb je er echt veel last van, dan kan de huisarts je een veilig middeltje voorschrijven.
  • Door hormonale veranderingen kun je last van puistjes krijgen. Goede reden voor een afspraak bij de schoonheidsspecialiste!
  • Het kan geen kwaad je vast in te schrijven bij een bureau voor kraamzorg.

 

 Zwangerschap van week tot week      Zwangerschapsforum

<< 6 weken zwanger
 – 8 weken zwanger >>

Dank je voor een like op:
Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

close

Vind je IkZwanger leuk? Laat het je vrienden weten :)

Whatsapp
Scroll naar top