foetus 9 weken zwanger

9 weken zwanger

Je bent 9 weken zwanger

Jij: moet nog steeds wennen aan het kleine wondertje dat in je groeit
De baby
: de gewrichten beginnen zich te ontwikkelen
Gewicht
: 3 gram
Lengte
: 3 centimeter

Hoe je baby groeit:
Je baby groeit razendsnel! Aan het einde van deze week is je baby al 3 centimeter en 3 gram. De oogleden zijn gesloten en openen pas in week 27. Je baby gaat nu uit zichzelf bewegen met zijn armen en beentjes. Helaas voel jij hier nog helemaal niets van. Het lichaampje van je baby krijgt steeds meer vorm. De gewrichten van je baby ontwikkelingen zich in razend tempo, de enkels vormen zich en de vingers en tenen zijn duidelijk zichtbaar. Armen worden langer en buigen bij de ellebogen. Ook zijn knietjes schouders en heupen ontwikkelingen zich vanaf deze week. Ook de oortjes heeft hij al, alhoewel hij nog niet kan horen. In De geslachtsorganen van je baby nemen ook al vorm aan, alhoewel je nog een paar weken geduld moet hebben voordat je kunt zien of het een jongen of meisje is. Als je dat tenminste wilt weten natuurlijk. 

foetus 9 weken zwanger

Jij:
Aan de buitenkant is er waarschijnlijk nog niets te zien aan je maar van binnen gebeurt er van alles. Het is nog wel wennen dat er zo’n klein wondertje in je groeit. En misschien maakt dat je ook wel extra voorzichtig. Je angst voor een eventuele miskraam is dan ook begrijpelijk maar zeer waarschijnlijk niet gegrond. Hoe klein en kwetsbaar ook, het embryo zit stevig verankerd in je baarmoeder en laat niet zomaar los. Met vrijen en sporten kun je gewoon doorgaan. Het is juist erg belangrijk om tijdens je zwangerschap in beweging te blijven. Daardoor voel je je tijdens de zwangerschap beter en herstel je ook weer sneller na je bevalling. Niet overdrijven natuurlijk, kies een bewegingsprogramma dat speciaal is afgestemd op jouw situatie. Bijvoorbeeld een zwanger en fit programma. Dit wordt tegenwoordig op steeds meer plekken aangeboden.

Vooral bloedverlies en hevige buikkrampen kunnen de eerste weken voor onzekerheid zorgen. Bloedverlies betekent echter niet automatisch dat het misgaat. Bij het innestelen van de embryo kun je wat bloed verliezen en er zijn ook vrouwen bij wie de menstruatiecyclus doorloopt. Je baarmoeder en je baarmoedermond zijn als je zwanger bent ook beter doorbloed en daardoor kan het als je hoest, niest of vrijt gemakkelijk gaan bloeden. Bloedverlies kan dus vrij onschuldig zijn. Als je het toch net vertrouwt, kun je het beste contact opnemen met je verloskundige. Buikkrampen in de eerste drie maanden van je zwangerschap zijn het ergst en horen er helaas bij. Als de pijn echt ondraaglijk is, geldt ook hier dat je het beste contact kunt opnemen met je verloskundige als je het niet vertrouwt. 

Zwangerschap van week tot week      Zwangerschapsforum

<< 8 weken zwanger – 10 weken zwanger >>

 

Dank je voor een like op:
Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

close

Vind je IkZwanger leuk? Laat het je vrienden weten :)

Whatsapp
Scroll naar top