Ontwikkeling van de baby

De ontwikkeling van de baby

Ontwikkeling van jouw baby

De bOntwikkeling van de babyasis voor de ontwikkeling van jouw baby wordt gevormd door een drielagige kiemschijf, die zich ontwikkelt uit de embryoblast, die ontstaan is uit de binnenste cellen van de blastula.
De binnenste kiemschijf wordt ?entoderm?, de buitenste ?ectoderm? genoemd.

Tussen deze beide ontwikkelt zich in de loop van de derde zwangerschapsweek een middelste kiemschijf, het ?mesoderm?. Uit deze drie kiemschijven worden de organen van het kind gevormd.
Daarbij ontstaan twee kleine holle ruimtes, een aan het ectoderm en een aan het endoderm.
De ectodermholte wordt ?amnionholte? genoemd, waarin het embryo in het verdere zwangerschapsverloop groeit. Deze holte is met vloeistof gevuld, het vruchtwater, dat hem tegen stoten beschermt. De entodermholte, de dooierzak, verschrompelt langzaam.

Aan het einde van de vierde zwangerschapsweek is het embryo al 7 mm lang en weegt 1 gram. De ontwikkeling van het hart, de wervelkolom, het centrale zenuwstelsel, het hoofd en de hersenen begint.

In het verloop van de tweede zwangerschapsmaand, die ook embryonale periode genoemd wordt, worden alle belangrijke organen, zoals die van het spijsverteringskanaal en die van het ademhalingscentrum, aangelegd. Het hart van het embryo begint al in de vijfde zwangerschapsweek te kloppen.

Aan het einde van de tweede zwangerschapsmaand begint het embryo al een menselijk uiterlijk te krijgen. Uit kleine inzinkingen en welvingen hebben zich in grote lijnen de omtrekken van de zintuigen gevormd, waarbij de ogen bijna volledig ontwikkeld zijn. Het hoofd en de hersenen groeien sneller dan de rest van het lichaam. De ledematen met de daarbij behorende vingers en tenen zijn te herkennen en kunnen ook al bewegingen maken, die de moeder echter niet waarneemt.

Dank je voor een like op:
Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

close

Vind je IkZwanger leuk? Laat het je vrienden weten :)

Whatsapp
Scroll naar top