Ouders gaan extra betalen voor opvang

Amsterdam – Ouders gaan in 2009 gemiddeld 1.400 euro netto meer betalen voor kinderopvang. Voor de hogere inkomens zullen de kosten verdubbelen. Vooral voor ouders met meer dan een kind op de opvang zullen de kosten kunnen oplopen tot ?enkele duizenden euro?s? per jaar. Dit blijkt uit berekeningen die brancheorganisatie MOgroep Kinderopvang heeft laten maken door Buitenhek Management & Consult.

Een en ander is het gevolg van de vorige week door het kabinet aangekondigde maatregelen om de kosten in de kinderopvang te beteugelen. In 2007 werd 2,4 miljard euro uitgegeven, bijna een half miljard meer dan begroot.

Op dit moment betalen ouders gemiddeld nog maar 19 procent van de kosten, de rest wordt betaald door het Rijk en werkgevers. Door de versobering van de kinderopvangtoeslag stijgt de gemiddelde ouderbijdrage naar 30 procent ? het niveau van v??r 2006. Kinderopvang maakte vanaf dat jaar juist een groei door van 30 procent door het stimuleringsbeleid van de overheid.

Hoeveel ouders precies meer gaan betalen, is onduidelijk doordat niet bekend is hoe en over welke inkomenscategorie?n de bezuiniging wordt uitgesmeerd. Buitenhek is er in de berekeningen vanuit gegaan dat inkomens tot anderhalf keer modaal worden gespaard.

Lenny Versteeg, voorzitter van de MOgroep noemt het ?onbegrijpelijk? dat het kabinet het eigen succesvolle beleid ?om zeep helpt?. ?Eerst stimuleren dat ouders meer gaan werken, druk zetten op capaciteitsuitbreiding, dan schrikken van de extra kosten en de rekening achteraf bij de ouders leggen.?

Gastouderopvang houdt in 2009 volledig op te bestaan door de aangekondigde bezuinigingen, zo heeft Buitenhek berekend. In totaal worden 140 duizend kinderen door gastouders opgevangen. ?Waar moeten de ouders van deze kinderen naar toe??, vraagt Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenorganisaties voor Ouders in de Kinderopvang (BoinK) zich af. ?Duidelijk is dat er geen plaats voor zoveel kinderen is in de reguliere opvang.?

Jellesma vreest dat de wachtlijsten weer zullen toenemen, vooral in de naschoolse opvang waar al capaciteitstekort is.

Gastouderbureaus, die onder vuur liggen wegens oneigenlijk gebruik van de regeling, wijzen op het gebrek aan geschikte opvang vooral op het platteland of voor ouders met onregelmatige werktijden. ?Voor veel ouders is gastouderopvang de enige mogelijkheid?, aldus Vigro?s Gastouderbemiddeling. ?Men vergeet gemakshalve dat gastouders gewoon belasting betalen en dus ook wat opleveren?, aldus Ria Hagenvoort van gastouderbureau 4Kids.

Volgens MOgroep Kinderopvang blijft het kabinet ?hardnekkig de relatie ontkennen tussen de toename van arbeidsparticipatie van vrouwen en het succes van de kinderopvangregeling?.

In 2007 hebben 117 duizend nieuwe gezinnen gebruikgemaakt van kinderopvang. In totaal gingen 625 duizend kinderen naar de opvang en gingen 115 duizend moeders (meer) werken, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week bekend.

?Het is gewoon zwabberbeleid?, vindt Versteeg.

Bron:Volkskrant

Dank je voor een like op:
Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

close

Vind je IkZwanger leuk? Laat het je vrienden weten :)

Whatsapp
Scroll naar top