Recht op pijnbestrijding

26-02-2008

Barende vrouwen hebben recht op pijnbestrijdingPrijnbestrijding

Vrouwen die in het ziekenhuis bevallen, hebben recht op pijnbestrijding. Dat staat in een conceptrichtlijn die door beroepsverenigingen van gynaecologen, verloskundigen en anesthesiologen is opgesteld.

De leden van de verenigingen moeten nog instemmen met de richtlijn.

Dat bevestigde gynaecoloog Frans Roumen, een van de opstellers van de conceptrichtlijn, vandaag naar aanleiding van berichtgeving in het dagblad Trouw. Bij de pijnbestrijding tijdens de bevalling gaat het meestal om een zogenoemde ruggenprik. Roumen schat dat in de helft van de Nederlandse ziekenhuizen ’s nachts geen verdoving mogelijk is omdat er geen anesthesioloog aanwezig is. In het weekeinde speelt het probleem volgens hem minder.

Er is al jaren discussie over de vraag of vrouwen tijdens de bevalling recht hebben op pijnbestrijding. In het buitenland is het de normaalste zaak van de wereld. In Nederland bestaat de mening dat pijn lijden tijdens de bevalling goed is voor de ontwikkeling van de band tussen moeder en kind.

Nederlandse anesthesiologen stelden zich in het verleden op het standpunt dat verdoving tijdens een bevalling geen medisch noodzakelijke zorg was.

Bron: ANP

Dank je voor een like op:
Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

close

Vind je IkZwanger leuk? Laat het je vrienden weten :)

Whatsapp
Scroll naar top