Symptomen zwangerschap

Symptomen zwangerschap

De eerste symptomen van zwangerschap kunnen zich al in de eerste twee weken na conceptie voordoen.  Er zijn behoorlijk wat symptomen die kunnen wijzen op een zwangerschap. In dit artikel bespreken we ze allemaal en hebben we een mooie inforgraphic voor jou met de 5 meest voorkomende kwaaltjes.

Zelfs voordat je een eerste menstruatie mist kan het zijn dat je een vermoeden hebt dat je zwanger bent. Want voor sommige vrouwen komen de eeste symptomen, zoals gezegd, al in de eerste weken na conceptie. Deze zwangerschapssymptomen kunnen varieren in hoe snel ze elkaar opvolgen, de duur en heftigheid. Dat is voor iedere vrouw anders. De volgende lijst met kwaaltjes kunnen wijzen op een zwangerschap, als is het nog geen garantie.

 

Zwangerschapskwaaltjes op een rij

De volgende symptomen van zwangerschap komen veel voor in het beginstadium van je zwangerschap:

Gevoelige en opgezwollen borsten

Je bosten zijn vaak de eerste die aan je aangeven dat je zwanger bent. Al na twee weken na conceptie kunnen deze, door hormonale veranderingen, gezwollen en gevoelig zijn. Ook kunnen ze voller en al zwaarder aanvoelen.

Buikkramp en bloedverlies

Soms kan je wat bloedverlies ervaren. Dit wordt veroorzaakt door dat het bevruchte eitje zich nestelt in de baarmoeder, ongeveer 10 tot 14 dagen na de bevruchting.
Het bloed is vaak wat roder en lichter in kleur dan je gewend bent. Sommige vrouwen ervaren bovendien kramp in deze fase.

(Ochtend)misselijkheid

Misselijkheid die op ieder moment van de dag of nacht kan toeslaan is ook een van de eerste symptomen die na conceptie ervaren kunnen worden. Meestal begint dit twee weken na conceptie en duurt dit enkele weken. Het wordt mede veroorzaakt door het stijgen van het oestrogeen waardoor de maag langzamer leeg loopt. Daarnaast hebben zwangere vrouwen ook een beter reukvermogen waardoor verschillende geuren van bijvoorbeeld voedselbereiding, parfum of sigarettenrook een golf van misselijkheid kunnen veroorzaken.

Vreetbuien of juist afkeer van voedsel

Als je zwanger bent kun je overmatig zin hebben in eten en daarna juist weer een afkeer. Vooral in het eerste trimester, wanner je hormonale veranderingen het meest dramatisch zijn!

Hoofdpijn

Door het toenemen van de bloedcirculatie door hormonale veranderingen kun je last hebben van vaak voorkomende maar ook vaak milde hoofdpijn.

Constipatie

Een toename van het hormoon progesteron zorgt er voor dat voedsel langzamer door het spijsverteringskanaal gaat. Hierdoor wordt langer vocht onttrokken wat kan leiden tot constipatie.

Stemmingswisselingen

Door de ‘zondvloed’ aan hormonen die je te verwerken krijgt kan je stemming behoorlijk wisselen van eurforisch naar depri. Vooral in het eerste trimester van je zwangerschap.

Duizeligheid en flauwvallen

Doordat je bloedvaten verwijden en je bloeddruk daalt kun je je licht in je hoofd gaan voelen. Vroeg in de zwangerschap komt flauwvallen voor die zijn oorzaak vindt in een te lage bloedsuikerspiegel.

Verhoging

Je temperatuur stijgt iets kort na de ovulatie en blijft op dat niveau tot de volgende menstruatie. Bij zwangeren echter kan deze verhoging meer dan twee weken lang aanhouden en dat is een symptoom dat je zwanger bent!

Gemiste menstruatie

Niet zozeer een kwaal, maar wel een symptoom is het missen van je volgende menstruatie. Dit is vaak het moment dat je wilt onderzoeken of je misschien zwanger bent. Maar ook een veel lichtere menstruatie dan normaal kan wijzen op zwangerschap.

Symptomen van zwangerschap
Symptomen zwangerschap

Hoe weet je zeker dat je zwanger bent?

Helaas zijn bovenstaande symptomen van zwangerschap geen garantie dat je zwanger bent. Als je een menstruatie mist en je wilt zekerheid doe dan een zwangerschapstest thuis. Als deze positief is, neem dan contact op met je huisarts of direct met de verloskundige. Hoe eerder je zwangerschap is bevestigd hoe sneller je kunt genieten van het wonder in jouw buik!

Van welke kwaaltjes heb jij last (gehad)? Geef je reactie hieronder.

Vind je dit artikel interessant? Laat het anderen weten en geef een like!

Dank je voor een like op:
Whatsapp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

close

Vind je IkZwanger leuk? Laat het je vrienden weten :)

Whatsapp
Scroll naar top